Состојки: 150 ml вода, 200 гр шеќер, 100 гр маргарин 200 гр посно чоколадо (100 гр во колачот, a 100 гр за глазура), 200 гр мелени бисквити (може да варира до 250 гр зависно од тоа колку се суви бисквитите и колку долго сте го вареле шеќерот, водата и маргаринотj), 200 гр мелен печен лешник, 2 лажици масло.
Подготовка: Во мала чинија ставете вода и шеќер и исецкајте го маргаринот.
Сето тоа ставете го на оган да зоврие. Кога ќе зоврие и маргаринот е скоро растопен, додајте го чоколадото и промешајте додека не се раствори и се топи околу 2-3 минути.
Извадете од оган веднаш промешајте во лешници и бисквити и добро промешајте. Ставете хартија за печење во калап со големина од приближно 25 х 12 см и протресете ја целата смеса и израмнете ја.
Растворете го чоколадото со маслото или пареата во микробранова печка на средна топлина 20 секунди додека не се раствори сите. Добро измешајте го чоколадото, комбинирајте го со маслото и прелијте ја тортата. Оставете да се излади и дополнително да се лади, а потоа исечете ги и сервирајте.
Тортата нема млеко и јајца, така што може да издржи повеќе од една недела и вкусот не се менува. Чувајте го во фрижидер, во калап што ќе го ставите во кеса или покријте го со фолија после ладењето.