Состојки:
- 180 гр пченично брашно
- 4-5 парчиња. јаболко
- 130 гр шеќер
- 50 гр путер
- 1/2 торба со прашок за пециво
- 2 жолчки од јајца
- 130 мл млеко
- прстофат сол
Подготовка:
- Измешајте ги жолчките со шеќерот додека не се стопи шеќерот и мешавината ќе осветли.
- Ставете го путерот во микробранова печка (или пареа) и додајте половина од растопениот путер во претходно изматената смеса. Додадете млеко и измешајте.
- Додадете малку сол, просејано брашно и прашок за пециво. Измешајте сè добро.
- Покријте го калапот со хартија за печење и истурете го тестото.
- Излупените јаболка се сечат на парчиња.
- Ние ги нарекуваме во тестото вертикално. Колку повеќе јаболка, толку е по вкусна тортата.
- Покријте го врвот со преостанатата половина од стопениот путер и посипете со 3 лажици шеќер.
- Печете во загреана рерна на 180 степени околу 30-35 минути (или додека не стане златно кафеава). Пријатно!